Ginekološki pregledi

Ginekološki pregled je ključni korak u očuvanju ženskog reproduktivnog zdravlja. Kroz ovu delikatnu proceduru, ginekolozi imaju priliku da pruže podršku i brinu o ženama svih starosnih dobi. Ginekološki pregledi nisu samo medicinska kontrola već i prilika da bolje razumete svoje telo i naučite kako da ostanete srećni i zdravi.

 

 

Kompletan ginekološki pregled

 

Kompletan ginekološki pregled obuhvata niz dijagnostičkih procedura i provera koje obavlja lekar specijalista ginekologije i akušerstva kako bi se očuvalo vaše reproduktivno zdravlje.


Ginekolog postaje vaš verni partner, spreman da vam pruži podršku i pruži važne savete za buduće navike. Zato je prvi korak, razgovor sa izabranim lekarom, od presudnog značaja za vašu uspešnu saradnju.


Vaš ginekolog nije samo stručnjak za žensko zdravlje, on je i slušalac, tumač i saveznik. Podelite sa njim svoje brige, polnu istoriju, specifične promene, reproduktivne planove za budućnost, trenutne tegobe i pitajte sve što vas zanima.

 

Lična i porodična anamneza, daće uvid u vaša prethodna oboljenja i predispozicije na osnovu eventualnih bolesti članova poredice.


Najbolji tajming za ginekološki pregled je prvi deo menstrualnog ciklusa.

 

Na pregled treba doći pripremljen. To znači da ćete biti čisti, oprani vodom i blagim sapunom, a ne jakim i agresivnim preparatima koji mogu ugroziti verodostojnost briseva i Papa testa. Takođe ne treba raditi ispiranja unutrašnjosti vagine i ne koristiti vaginalete. Par dana pre pregleda dobro je izbegavati seksualne odnose. Zbog ličnog komfora tokom pregleda, dobro je obući suknju, pre nego pantalone.

 

Ginekološki pregled obuhvata pregled spoljnih genitalija i vaginalni pregled koji se obavlja najpre spekulumom, potom manuelno.

 

Spoljašnji pregled genitalija nam govori da li postoje neke neobične promene poput iritacije, crvenila, pojačanog sekreta ili cista.

 

Kod vaginalnog pregleda, spekulumom ginekolog širi zidove vagine kako bi mogao da vidi unutrašnjost i grlić materice. Tom prilikom će uzeti bris sa grlića, bris iz vagine (test na prisustvo polno prenosivih infekcija i grupe vaginalnog sekreta) i obaviti

 

Papa test (prisustvo prekancerogenih i kancerogenih ćelija).

 

Ovaj pregled nije bolan i kratko traje (svega tridesetak sekundi) tako da, osim blage neprijatnosti, nećete imati nikakve tegobe.

 

Manuelnim pregledom ginekolog ima uvid u položaj i stanje vaših jajnika tako što spojenim srednjim prstom i kažiprstom palpira unutrašnjost vagine, a drugom rukom prepipava spolja donji deo stomaka.

 

Tako se dobija uvid o položaju, veličini i osetljivosti organa u maloj karlici. Ni ovaj pregled nije bolan, samo blago neprijatan.

 

Ginekolog će vam dati savet da tokom ovog pregleda dubljim disanjem poluotvorenih usta umanjite neprijatnost.

 

 

Šta obuhvata ginekološki pregled?

 

Da bi ginekološki pregled bio kompletan i da bi ginekolog imao potpuni uvid u vaše reproduktivno stanje, morate proći nekoliko koraka.

 

 • Prvi korak je razgovor – Uzimanje anamneze od pacijentkinje.
 • Pregled spoljašnjih genitalija – Detektovanje eventualnih promena, iritacija.
 • Vaginalni pregled – Podrazumeva pregled spekulumom radi kontrole grlića materice uz uzimanje mikrobiološkog brisa iz vagine i cerviksa.
 • Papa test – Tokom unutrašnjeg pregleda uzima se bris sa površine grlića i iz cervikalnog kanala i od toga se pravi citološki razmaz radi utvrđivanja eventualnih abnormalnosti ćelija koje su pretnja od raka grlića materice.
 • Kolposkopija – Pomoću specijalnog aparata, kolposkopa, pod lupom koja uveličava 10 do 60 puta, pregledaju se spoljašnji genitalni organi, vagina i grlić materice. Ukoliko se izdvoje atipične kolposkopske slike, radi se biopsija suspektnog tkiva koje će histopatološkom analizom biti ispitano.
 • Ultrazvučni ginekološki pregled – EHO pregled male karlice, jajnika i materice koji prepoznaje ciste, tumore, miome i druge promene. Ovaj pregled se može raditi na dva načina preko stomaka ili vaginalnim putem koji daje jasniju sliku zbog sonde koja je bliža pregledanim organima.
 • Pregled dojki – Podrazumeva pre svega manuelni, zatim i ultrazvučni pregled. Tokom ovog pregleda ginekolog će vas uputiti u samopregled sopstvenih dojki pružajući vam kratku obuku.
 • Dodatne dijagnostičke analize – Podrazumevaju sve dodatne procedure koje predloži lekar. Testiranje na seksualno prenosive infekcije kao što su hlamidija, gonoreja, sifilis, HIV. Kompletna analiza krvi, hormonski status, ponekad radiološka dijagnostika i drugo mogu biti od presudnog značaja za potpunu dijagnozu.

 

 

Vrste ginekoloških pregleda

 

Različita stanja i individualne potrebe pacijenata zahtevaju različite vrste dijagnostike.

 

U praksi se najčešće susrećemo sa ovim vrstama ginekoloških pregleda:

 

 • Rutinski ginekološki pregled
 • Pregled tokom trudnoće
 • Pregled tokom menopauze
 • Pregled zbog problema sa fertilitetom
 • Kolposkopija
 • Histeroskopija
 • Ultrazvučni pregledi
 • Testovi na seksualno prenosive bolesti

 

 

Kad je vreme za prvi ginekološki pregled?

 

Ginekolozi ostaju pri stavu da je vreme za prvu posetu njihovim ordinacijama upravo pre stupanja u seksualne odnose kako bi se na vreme dobili saveti o kontracepciji, polno prenosivim infekcijama i drugim aspektima seksualnog zdravlja.

 

Prva poseta ginekologu ne znači da će se tada obaviti i prvi pregled. To mogu biti samo konsultacije u vezi nedoumica koje imaju mlade devojke.

 

Ukoliko ne postoje neki medicinski problemi niti potreba zbog čega bi se ranije obavio, prvi ginekološki pregled je preporučljiv oko šesnaeste godine života ili onda kada počinjete sa seksualnom aktivnošću.

 

Prvi pregled devojke obično čini nervoznim ali ginekolozi imaju puno razumevanje prema senzibilitetu adolescentske ginekologije.

 

 

Ginekološki problemi – kad se javiti lekaru?

 

Ginekološki problemi najblaže prirode su razlog da se svakako javite izabranom lekaru.


Ukoliko primetite bilo koje od sledećih simptoma, zakažite pregled.

 

 • Redovna šestomesečna ili godišnja kontrola
 • Neredovni menstrualni ciklusi
 • Obilno menstrualno krvarenje
 • Bolovi u abdomenu
 • Neobično vaginalno krvarenje
 • Bolni seksualni odnosi
 • Promene u dojkama
 • Pojačan vaginalni sekret
 • Seksualno prenosive infekcije
 • Planiranje trudnoće
 • Problemi sa kontracepcijom
 • Problemi sa fertilitetom
 • Simptomi menopauze

 

 

Zakazivanje ginekološkog pregleda

 

Zakazivanje ginekološkog pregleda možete izvršiti putem telefona na broj +381 014 521 500 ili +381 069 521 5000, ili putem mejla na bbclinicvaljevo@gmail.com i bbclinicpacijenti@gmail.com. Naše ljubazno osoblje na raspolaganju vam je svakog radnog dana od 9 do 17 časova i tu smo za sva vaša pitanja i nedoumice.

 

Ukoliko vaš organizam pokaže bilo kakve znake neprijatnosti, ili želite da proverite stanje svog reproduktivnog sistema, zakažite ginekološki pregled i budite bezbrižni dok tim BB Clinike brine o vama.

 

 

 

 

Stručni tim

 

Vi i vaš ginekolog zajedno stvarate put ka dugotrajnom zdravlju i dobrobiti uz poverenje i podršku koju samo takav odnos može pružiti. Neka ovo partnerstvo bude temelj vaše brige o sebi i budite sigurni da ste u dobrim rukama.
Tim stručnjaka BB Clinic vas čeka da se zajedno suočite sa izazovima na putu ka reproduktivnom zdravlju i zadržite potpuni balans.

 

Dr Nadica Ristivojević Rebić - specijalista ginekologije i akušerstva. Dr Nikola Simić - Specijalista ginekologije i akušerstva Dr Marijana Mitrović - specijalista ginekologije i akušerstva
Dr Nadica Ristivojević Rebić
Specijalista ginekologije i akušerstva
Dr Nikola Simić
Specijalista ginekologije i akušerstva
Dr Marijana Mitrović
Specijalista ginekologije i akušerstva