Hematologija

Oko 7% naše ukupne telesne mase čini krv, to jest našim telom teče oko 4,5 do 6 litara krvi. U sastavu krvi sa 55% udeluje krvna plazma, zatim crvena krvna zrnca (40%), krvne pločice (4%) i bela krvna zrnca (1%). Ovom složenom sistemu telesnih tecnosti pripada i sistem drenaže tkiva – limfni sistem kao i tkivo koje stvara krvne elemente.

Poremećaji broja i oblika krvnih ćelija, poremećaji zgrušavanja krvi, kao i bolesti limfnog tkiva (slezine i limfnih čvorova) u domenu su specijalista za bolesti krvi - hematologa. Hematologija je grana interne medicine koja se bavi urođenim i stečenim poremećajima  krvi, poremećajem zgrušavanja krvi, kao i malignim bolestima krvi.

 

 

Hematološki pregled u BB Clinici


Hematološke preglede u BB Clinici obavlja tim kojim koordiniše dr Miroslava Plećić, specijalista hematologije sa višedecenijskim iskustvom.


Dr Plećić potvrđuje u praksi da su najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju hematologu sledeći: slabost, malaksalost, zujanje u ušima, vrtoglavica, lupanje srca, noćni grčevi u mišićima ruku i nogu, gubitak apetita, mučnina, gađenje, glavobolja, poremećaj vida, povišena temperatura, promene na koži u vidu modrica, pad imuniteta i sklonost ka infekcijama, bolovi u kostima, tromboze dubokih vena i otoci ekstremiteta, produženo krvarenje nakon povrede.

Mnogi od ovih simptoma ukazuju nam na hematološka stanja koja treba lečiti. 

 

Dr Miroslava Plećić - Subspecijalista hematologije
Dr Miroslava Plećić
Subspecijalista hematologije

Specijalista interne medicine sa višedecenijskim iskustvom u dijagnostici i lečenju različitih hematoloških stanja

 

 

Kako izgleda pregled kod hematologa?

 

Pregled kod hematologa potpuno je bezbolan i neinvazivan. Sastoji se iz detaljnog uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda, laboratorijskih analiza krvi, a ukoliko hematolog smatra da je potrebno, radi se ispitivanje hemostaze i koagulacije, kostne srži i limfnih žlezda.


Na osnovu svega navedenog uspostavlja prava dijagnoza i planira dalje lečenje bolesti.

 

 

Anemija i druge hematološke bolesti

 

Anemija je jedan od najčešćih poremećaja krvi koje pacijenti primećuju i traže pomoć za njeno rešenje. Nastaje kada dođe do pada broja crvenih krvnih zrnaca i/ili hemoglobina u krvi, pa pacijent počne da oseća slabost i malaksalost, koža i sluzokože postaju blede, a zamaranje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i nesvestica takođe su neki od simptoma.

 

Uvećanje limfnih čvorova još jedan je od čestih razloga, ali nažalost i mnoga maligna stanja.

 

Najčešće hematološke bolesti su:

 

  • Anemija: Smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili niska koncentracija hemoglobina u krvi.
  • Leukemija: Rak krvotvornih ćelija, koji uključuje prekomernu proizvodnju belih krvnih zrnaca.
  • Limfomi: Rak limfnog sistema, uključujući Hodžkinov limfom i ne-Hodžkinove limfome.
  • Tromboza: Zgrušavanje krvi u krvnim sudovima, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

 

 

Hematologija u planiranju trudnoće

 

Savet hematologa često je potreban i kada planiramo trudnoću ili imamo problem sa začećem.
Na koji način hematološki uzroci utiču na ostvarivanje trudnoće?


Pošto beba sve neophodne materije za razvoj dobija preko krvi majke i placente, pravilno funkcionisanje ovog sistema neohodan je preduslov za nastanak i razvoj trudnoće.

 

Neki spontani pobačaji su uzrokovani krvnim ugrušcima koji se stvaraju u malim krvnim sudovima, i upravo ti krvni ugrušci sprečavaju “dotok” kiseonika i hranljivih sastojaka embrionu. Ovi ugrušci mogu biti posledica ambormalnosti u normalnom procesu zgrušavanja krvi.

 

Dijagnostički je moguce utvrditi tri osnovna uzroka ovog stanja:

 

  • Antifosfolipidna antitela koja se pojavljuju kod 3-15% žena koje imaju ponovljene spontane pobačaje. Iako mnoge krvne analize mogu uočiti postojanje antifosfolipidnih antitela, samo jedan test se pokazao korisnim u korelaciji sa ponovljenim spontanim pobačajima, a ti je test na antikardiolipinska antitela.
  • Drugi veliki uzrok ponovljenih spontanih pobačaja je Lupus antikoagulans. Lupus antikoagulans kao i antifosfolipidna antitela, stvara krvne ugruške u krvnim sudivima posteljice.
  • Treća katergorija hematoloških uzroka ponovljenih pobačaja je grupa poremećaja koje se nazivaju trombofilije. i ona uključuje: Faktor V Leiden, MTHFR Mutacije, PAI I, FII G20210A mutacije, nedostatak proteina C, nedostatak proteina S.

 

Svaka od ovih navedenijh trombofilija odnosno poremećaja zgrušavanja krvi, predstavlja povećan rizik od stvaranja ugrušaka u cirkulaciji na relaciji majka-beba, koja može uzrokovati probleme sa razvojem posteljice i donošenje hranljivih sastojaka do bebe. Ova stanja leči hematolog.


Kada se otkriju ova stanja kod pacijentkinje, hematološko lečenje se započinje pre i u ranoj trudnoći lekovima koji mogu uključivati dodatni unos folne kiseline ili antikoagulanse.

 

 

Šta je Mutacija MTHFR?

 

Mutacija MTHFR predstavlja abnormalnost gena koji uzrokuje drastično smanjenje folne kiseline i povećan nivo homocisteina, i često može dovesti do spontanog pobačaja.

 

 

Spontani pobačaj

 

Pravi razlog spontanog pobačaja još uvek nije u potpunosti razjašnjen. Ali, hematološki uzroci se uvek uzimaju u obzir, naročito kod ponovljenih pobačaja.

 

 

Hematološka stanja i trudnoća

 

Hematološka stanja mogu značajno uticati na zaceće i trudnoću. Anemija, na primer, može uzrokovati nisku plodnost i povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće. Hematolozi prate trudnice sa hematološkim stanjima kako bi osigurali optimalan tok trudnoće i zdravlje majke i bebe.


Takođe, postoji veći broj naslednih hematoloških bolesti koje se prenose genetski s roditelja na decu. Primeri uključuju talasemiju, anemiju srpastih ćelija, hemofiliju i mnoge druge. Genetsko savetovanje može pomoći parovima da razumeju rizik od prenošenja ovih bolesti na potomstvo.


Zakažite hematološki pregled na +381 014 521 500, ili putem mejlova bbclinicvaljevo@gmail.com , bbclinicpacijenti@gmail.com.