Infertilitet kod žena

Infertilitet kod žena

 

Moderan način života doneo je i trend da se za roditeljstvo odlučujemo sve kasnije. Priroda je sa druge strane ženama ipak postavila neke granice u godinama kada se trudnoća ostvaruje lakše i kada je veća verovatnoća da ćete postati roditelji.

Svaka devojčica na ulasku u pubertet ima pul od oko 400.000 jajnih ćelija koje će potrošiti do menopauze kroz 350-400 ovulacija, trošeći u svakom ciklusu oko 1000 jajnih ćelija. Do 35. godine života ste po statistici na maksimumu svog potencijala dok vam nakon tih godina šansa za začećem drastično opada jer se smanjuje broj jajnih ćelija, ali i njihov kvalitet.

Ipak kao i u svemu, svako od nas je individua koja se manje više uklapa u ova pravila, ali isto tako određena stanja utiču na to da problem sa plodnošću primetite mnogo ranije.

 

  • Poremećaji ovulacije i policistični jajnici (PCOS) jedan su od čestih uzroka problema sa začećem. Nepravilne ovulacije ili izostanak ovulacije mogu biti posledica ovih stanja.
  • Neprohodnost jajovoda: jajna ćelija i spermatozoid susreću se upravo ovde – u jajovodu i ako je taj put neprohodan, do začeća ne može doći. Blokade jajovoda mogu biti kongenitalne - urođene, ali i posledica infekcija, najčesće hlamidijom ili gonokokom. Operacije abdomena i priraslice i ožiljci koji nastaju nakon njih takođe mogu biti uzrok neprohodnosti. U nekim slučajevima potrebno je odstraniti jajovod ili se devojčice pak rađaju bez njih.
  • Anatomske abnormalnosti: Neke žene mogu imati prirođene ili stečene anatomske nesavršenosti reproduktivnih organa koje ometaju začeće ili održavanje trudnoće. Tako sama materica može biti uzrok infertiliteta. Priraslice, ožiljci, septum materice ili miomi koji se javljaju kod oko 8 % žena između 33 i 40 godina mogu biti prepreka za implantaciju ili razvoj embriona.
  • Endometrioza je prepoznata kao jedan od sve češćih uzročnika infertiliteta. To je stanje kada se sluzokoža materice nalazi van materične šupljine na jajnicima ili u abdomen i utice na ovulaciju, stvara priraslice, sprečava oplodnju. Žene koje imaju endometriozu najčešće imaju i bolne menstruacije, često i bolne odnose ili stalno prisutan bol u abdomenu.
  • Hormonalni problemi: Neravnoteža hormona, poput problema sa štitnom žlezdom ili poremećaja u nivou hormona hipotalamusa i hipofize, može uticati na ovulaciju i plodnost.
  • Medicinski tretmani ili procedura poput prethodnih tretmana hemoterapije ili zračenja, koji su potrebni zbog drugih zdravstvenih problema, takođe mogu negativno uticati na plodnost.

 

I poslednji, ali i ne manje važan, vaš stil života i faktori okoline u kojoj živite utiču na vaše celokupno zdravlje, pa i fertilitet. Zdrave životne navike, zdrava ishrana, ali i izbegavanje stresa, alkohola i duvana uvek su preporuka. Sa druge strane, uticaji sredine u smislu zagađenja su jednako važni, ali na njih je već teže uticati.