onkofertilitet

Onkofertilitet

 

Oko 8% populacije pre navršene 40. godine života oboli od nekog onkološkog stanja, bilo da su ona vezana za reproduktivne organe ili neki drugi sistem organa. Kao deo onkološke terapije obično se uključuje hemio i radiološka terapija koja znatno utiče na izuzetno osetljive reproduktivne ćelije – spermatozoide i jajne ćelije.


Sve češće imamo potrebu da pre takvog tretmana, koji je neohodan da biste sačuvali život, razmislimo i o posledicama koje na neki način možemo sprečiti kada je vaše reproduktivno zdravlje u pitanju.


Krioprezervacija – zamrzavanje jajnih ćelija i spermatozida mogu biti vaš “rezervni plan” da se kasnije ostvarite kao roditelji. Ako ste već u partnerskom odnosu i zamrzavanje embriona nakon IVF postupka može biti opcija.


Žene sa karcinomom jajnika nakom oporavka, ukoliko su sačuvane strukture jajnika sa preantralnim folikulima, imaju veliku šansu da pažljivo planiramim postupkom vantelesne oplodnje postanu majke.


Takođe i muškarci nakom tumora testisa ukoliko se produkcija spermatozoida ponovo ne uspostavi, sa zamrznutim semenom mogu se ostvariti kao roditelji.


VTO Tim voli da bebe koje su nastale posle ovih zaista teških borbi roditelja zove ČUDIMA, jer one su dokaz da kada nešto jako želite i za to se borite, to ćete na kraju i ostvariti, kao i da svaka situacija ima rešenje.