Tretman infertiliteta

Tretman infertiliteta

 

Kada nakon detaljnog razgovora sa specijalistom za infertilitet i sterilitet i ispitivanja:

 

  • Prohodnosti jajovoda i anatomije materice
  • Hormonskih analaiza
  • Analize ovarijalne reserve – AMH
  • Urađenog spermograma
  • Analize na viruse i bakterije


napravimo anamnestiki profil para, možemo predložiti korake za dalji tretman.

 

Kada se preporučuje inseminacija?


Ako par pokušava kraće vreme da ostvari trudnoću a nalaz spermograma je zadovoljavajući, intrauterina inseminacija, odnosno direktno ubrizgavanje obrađenog semena partnera u matericu žene kojoj je urađena stimulacija jajnika, može biti put do bebe.


Ova neinvazivna metoda lečenja bračnog infertiliteta prvi je korak kada je na prvi pogled sve u redu, a do trudnoće ne dolazi.

 

  • U toku pripreme za inseminaciju biće uključena blaga stimulacija jajnika i praćena ovulacija. Ovulacija se prati ultrazvučno transvaginalnom sondom i merenjem nivoa hormona LH. Njegov nagli skok govori nam da će se u narednih 12-36 sati desiti pucanja folikula odnosno oslobađanja jajne ćelije i na osnovu toga ćemo planirati samu inseminaciju.
  • Potrebno je da partner ispoštuje apstinenciju od 2 do 5 dana i u zakazano vreme ostavi uzorak semena za sam postupak.

 

Kada je vreme da uđemo u postupak vantelesne oplodnje?

 

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju, a na koje nije lako odgovoriti.


Ako vaši ukupni anamnestički podaci pokazuju da je verovatnoća za prirodnim začećem drastično smanjena, ako na primer nemamo dovoljno spermatozoida u ejakulatu ili su odstranjeni jajovodi, nemate ili imate nepravilne ovulacije, onda u postupak treba ući odmah. Ako imate preko 35 godina i do trudnoće ne dolazi iako je sve naizgled u redu, vantelesna može biti rešenje.


Bitno je da nakon razgovora sa specijalistom za infertilitet i detaljnog pregleda napravite strategiju za pristup vašoj konkretnoj situaciji.


Šta je sekundarni infertilitet?

 

Već ste se ostvarili kao roditelji. Prvo dete je došlo na svet lako, ali sada kada želite drugo dete do trudnoće ne dolazi.

 

Sekundarni infertilitet nedavno je prepoznat kao takav i od strane države i njegovo lečenje je uključeno u finansiranje od strane fonda jer par ima problem koji je u međuvremenu nastao i koji treba rešiti.


Kada je vreme da odustanem?

 

Po zakonskoj regulativi Republike Srbije žena do punih 45 godina starosti ima parvo na finansiranje postupka od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pod uslovom da zadovoljava medicinske uslove. Žene i nakon napunjene 45. godine imaju biološki potencijal da stvaraju jajne ćelije. Njihova šansa za začećem meri se u nekoliko procenata, ali struka kaže da šansa postoji dokle god postoji prirodni potencijal. Tako da je samo na vama da odlučite kada je vreme da odustanete.