Urologija

Urologija je oblast medicine koja se bavi dijagnozom i lečenjem problema urogenitalnog trakta kod oba pola, uključujući bubrege, bešiku, uretre, prostatu i genitalije. Zdrav urogenitalni sistem bitan je kako za vaše celokupno zdravlje tako i za kvalitet vašeg života. Redovna poseta urologu, pogotovo kada su muškarci stariji od 45 godina u pitanju, treba da bude jedna od zdravstvenih navika, ali isto tako nije manje važna i za one u reproduktivnom dobu kada primete problem sa začećem.

 

 

Upoznajte našeg urologa u B.B. Clinici

 

 

Dr Nebojša Pakević - urolog
Dr Nebojša Pakević - urolog

Specijalista urologije, sa višedecenijskim iskustvom u oblasti dijagnostičke i operativne urologije i muškog infertiliteta

 

Dr Nebojša Pakević je specijalista urologije sa višedecenijskim iskustvom u oblasti dijagnostičke i operativne urologije. Primarijus urologije od 2013. i član urološke sekcije Srpskog lekarskog društva i Evropske urološke asocijacije EUA.

 

 

Kad je vreme za urološki pregled?

 

Preporuka dr Pakevića je da prvi dolazak kod urologa treba da bude već sa 45 godina, a u porodici sa istorijom raka prostate preventivni pregledi se preporučuju i sa 40, uz obavezan tumor marker za prostatu (PSA,f PSA i F/T PSA).

 


 

 

Simptomi koji ukazuju da je vreme za urološki pregled

 

Muškarci se najčešće obraćaju urologu kada primete neka od sledećih stanja i simptoma:

 

 • Promene u uriniranju: kada postoji česta potreba za mokrenjem, otežano ili bolno mokrenje, prisustvo krvi u mokraći ili bilo kakve promene uobičajenog obrasca mokrenja.
 • Problemi sa prostatom: obično kada je učestalo noćno mokrenje ili otežano počinjanje mokrenja, posebno kod muškaraca starijih od 50 godina. Ovi simptomi povezuju se sa promenama funkcije prostate.
 • Bol u karlici ili donjem delu leđa: Bol je najčešći razlog zbog kog se obraćamo za pomoć. Jaki bolovi u leđima koje može pratiti i krv u urinu ukazuju na postojanje kamena u nekom delu urinarnog trakta, ali mogu ukazivati i na druga stanja.
 • Seksualna disfunkcija: Problemi sa potencijom, ejakulacijom ili bolom tokom seksualnog odnosa razlog je da se potraži savet urologa.
 • Prevencija sa uključenim faktorima rizika: Osobe sa porodičnom anamnezom uroloških bolesti ili drugim faktorima rizika, sklonije su preventivnim pregledima. Tek manji broj muškaraca ima naviku da obavlja redovne urološke preglede bez pratećih tegoba.

 

 

Kako izgleda urološki pregled za muškarce?

 

Kao i svi specijalistički pregledi, i urološki pregled započinje detaljnim ispitivanjem opšteg stanja urinarnog sistema i sprovođenjem neophodnih dijagnostičkih testova.

 

Urološki pregled teče prema sledećem redosledu:

 

 • Uzimanje anamneze: Pregled počinje postavljanjem pitanja o vašem zdravstvenom stanju, simptomima i medicinskoj istoriji. Lekar će vas pitati o bilo kakvim tegobama koje imate, kao i o eventualnim ranijim urološkim problemima ili operacijama.
 • Fizički pregled: Nakon razgovora, lekar će izvršiti fizički pregled. Ovo obično uključuje pregled trbuha, genitalija i karlice. Lekar će tražiti eventualne promene, otoke, bol ili druge znakove koji mogu ukazivati na urološke probleme.
 • Pregled genitalija: Lekar će pažljivo pregledati genitalije i možda će tražiti od vas da izvršite određene pokrete kako bi procenio funkcionalnost i identifikovao eventualne probleme.
 • Pregled prostate: Ovaj pregled uključuje i fizički pregled prostate putem rektalnog pregleda i pomaže u detekciji promena u prostati.
 • Analiza reproduktivnih hormona: Ovo je bitan dijagnostički faktor kod muškaraca sa smetnjom u produkciji spermatozoida. Disbalans polnih hormona utice na spermatogenezu i može biti jedan od uzroka problema sa začećem.
 • Saveti i uputstva: Na kraju pregleda, lekar će vam dati savete o vašem zdravlju, tretmanima ili dodatnim testovima koji su možda potrebni, kao i odgovoriti na vaša pitanja i dileme koje imate.

 

 

Da li boli i koliko traje urološki pregled?


Urološki pregledi su obično bezbolni i traju relativno kratko. Kroz dvadeset minuta, uz podršku svog urologa, moći ćete da steknete uvid u stanje vašeg urološkog sistema i da prevenirate mnogobrojne probleme. Važno je da budete iskreni sa svojim lekarom o simptomima koje osećate i da pratite njegove savete kako biste očuvali svoje urološko zdravlje.

Prikaz bešike - urologija.

 

 

 

Šta je potrebno za urološki pregled?

 

Za prvu, preventivnu posetu urologu potrebna vam je samo lična medicinska dokumentacija. Međutim, na osnovu prvog pregleda, moguće je da vaš lekar od vas zatraži ultrazvučni pregled, analize krvi, urina ili sperme, kao i briseve.

 

Svakako će vas lekar dalje uputiti za sve dodatne analize koje su vam potrebne za naredne preglede.

 

Priprema za urološki pregled podrazumeva da sat i po vremena pre pregleda popijete do litar vode u slučaju da je potreban ultrazvuk bešike, a ukoliko radite ultrazvuk bubrega, ne treba jesti 4-6 sati pre pregleda i obavezno je ispijanje barem litar i po tečnosti.

 

O svim potrebnim koracima, izvestiće vas medicinska sestra pri zakazivanju urološkog pregleda. Pregled možete zakazati na +381 014 521 500 ili +381 069 521 5000, svakog radnog dana od 9-17 časova, i subotom od 9-14 časova.

 

 

Problemi sa bubrezima

 

Urolog se takođe bavi problemima vezanim za pravilan rad bubrega, uključujući ciste, adenome i druge urološke probleme koji mogu uticati na funkciju bubrega. Razlog nagle promene vašeg krvnog pritiska, na primer, može otkriti urolog jer to može biti u korelaciji sa funkcijom vaših bubrega. Mnoga stanja mogu se utvrditi rutinskim ultrazvučnim pregledom, a najčešća su:

 

 • Bubrežne ciste: Ultrazvučnim pregledom može se utvrditi postojanje cista na bubrezima. Praćenje njihove veličine i rasta u korelaciji sa drugim simptomima može pomoći u rešavanju korelisanih dijagnoza.
 • Benigni i maligni tumori bubrega: Patološke proliferacije bubrežnog tkiva mogu se utvrditi u toku rutinskog ultrazvučnog pregleda. Obično kod tumora bubrega nema ranih simptoma i zato su bitne rutinske kontrole. Važno je utvrditi da li su u pitanju maligni ili benigni oblici kako bi se odredili dalji koraci lečenja ili eventualno hirurška intervencija.
 • Kamenje u bubrezima: Kamen u bubregu može se formirati u roku od nekoliko meseci ali može nastajati i godinama. To zavisi od brojnih faktora među kojima su, pored genetike, izuzetno bitni ishrana kao i voda koju pijete. Kamen u bubregu se može utvrditi ultrazvukom i savetovatati.

 

 

Zašto je urolog ključan za reproduktivno zdravlje muškarca?

 

Urologu ćete se obratiti kada su u pitanju problemi vezani za seksualno zdravlje, kao što su erektilna disfunkcija, impotencija i druge seksualne disfunkcije, ali i neplodnost.

 

Jedna od najosnovnijih analiza koja će prikazati reproduktivni potencijal muškarca je analiza semena, odnosno spermogram. Ovu analizu uradiće androloška laboratorija BB Clinice i dati vam dalje smernice, odnosno ako problem postoji, uputiti na urologa.

 

Ukoliko nalaz spermograma pokaže da nema pokretnih spermatozoida u ejakulatu, sledeći korak je utvrditi na kom nivou je spermatogeneza zaustavljena. Ako govorimo o opstruktivnoj azospermiji, urolog će pregledom ustanoviti na kom delu puta od semenih kesica do uretre je nastao problem, odnosno gde je nastala prepreka i predložiti dalje korake.

 

Ako takva prepreka ne postoji, odnosno kod neopstruktivne azospermije, analizom polnih hormona može se utvrditi uzrok poremećaja procesa spermatogeneze – stvaranja spermatozoida i predložiti terapija.

 

Urolog će vam dati odgovor na pitanje gde problem nastaje i koji su načini da dođete do željenog potomstva. Bitno je da znate da moderne hirurške metode omogućavaju hiruršku ekstrakciju spermatozoida i njihovo uspešno korišćenje u postupcima vantelesne oplodnje. TESA, TESE i microTESE samo su neke od metoda koje mogu biti rešenje ovog problema.

 

Takođe, ako se na vreme obratite za savet urologu i u slučaju rane dijagnostike razlicitih oblika tumora testisa, možete zamrzavanjem semena pre primene zračnih i drugih terapija sačuvati svoje spermatozoide i postati biološki otac nakon lečenja.

 

 

Urološki pregled za žene

 

Žene se obično ne obraćaju direktno urologu, već ginekologu za većinu svojih urogenitalnih problema i problema sa mokraćnim traktom. Međutim, postoje određeni slučajevi i stanja kada bi žena trebalo da se posavetuje ili uputiti urologu.

 

Kad je u pitanju urološki pregled, žene se upućuju u slučaju:

 

 • Infekcije mokraćnih puteva (IMT): Ako žena često pati od infekcija mokraćnih puteva ili ako su te infekcije komplikovane, ginekolog može uputiti pacijentkinju urologu radi daljih ispitivanja i lečenja.
 • Urinarne inkontinencije: U slučaju problema sa urinarnom inkontinencijom – gubitka kontrole nad bešikom i nekontrolisanjem mokrenja, urolog može savetovati razičite tretmane, od vežbi, preko lekova do operacije koje mogu rešiti ovo stanje.
 • Interstitialni cistitis: Ovo je hronično stanje praćeno bolom i nelagodnošću u bešici usled upale i iritacije zida bešike. Žene se upućuju na pregled kod urologa zarad daljeg lečenja.
 • Stvaranje bubrežnih kamena: bol koji se javlja kada kamen ulazi i putuje kroz ureter može biti velikog intenziteta i kod žena, zato se u tim slučajevima dame upućuju na urološki pregled.

 

 

Klinika za urologiju

 

BB Clinic vam je na raspolaganju za sve urološke procedure, kao i hirurške intervencije i operativno lečenje uroloških stanja poput fimoze, hidrocele, varikocele, spermatocele, kondiloma, tumora testisa, biopsije testisa kod infertiliteta.

 

Kada god je moguće, urolog će primeniti minimalno invazivne tehnike, kako bi se smanjila invazivnost hirurških zahvata, smanjio period oporavka i pacijentima olakšao postoperativni proces.

 

Urolog je važan deo multidisciplinarnog tima i u saradnji sa specijalistima drugih medicinskih oblasti učestvuje o sveobuhvatnom očuvanju zdravlja svakog od nas. Redovna poseta urologu je jednako važna kao i redovna poseta ginekologu za vaš zdrav i kvalitetan život.

 

Zakažite svoj termin još danas, BB Clinic je vaš pouzdani partner u očuvanju urološkog zdravlja.