Ginekologija

Ginekologija podrazumeva kompletnu brigu o reproduktivnom zdravlju žena, prevenciju, dijagnostiku i lečenje bolesti ženskih reproduktivnih organa. Kao posebna grana medicine usmerena na zdravlje žene, ginekologija je neodvojiva od akušerstva koje prati promene u ženskom telu od trenutka začeća, tokom porođaja, kao i u postporođajnom periodu.


Bilo da planirate svoj prvi ginekološki pregled ili ste u fazi planiranja porodice, odabir ginekologa kojem ćete verovati je možda i najvažniji zadatak.


BB Clinic okuplja tim iskusnih stručnjaka čija je misija briga o zdravlju žena, kao i briga o njihovom potomstvu.

 

Dr Nikola Simić Specijalista ginekologije i akušerstva. Dr Marijana Mitrović Specijalista ginekologije i akušerstva. Dr Nadica Ristivojević Rebić Specijalista ginekologije i akušerstva.

Dr Nikola Simić
Specijalista ginekologije i akušerstva -

direktor ustanove

Dr Marijana Mitrović
Specijalista ginekologije i akušerstva 
Dr Nadica Ristivojević Rebić
Specijalista ginekologije i akušerstva

 


U BB Clinici radi tim lekara sa velikim iskustvom u brizi o zdravlju zene, u svim periodima zivota, kao i tim koji vam moze pomoci da putem vantelesne oplodnje dodjete do zeljene bebe.

U ginekološkom timu BB Clinic rade lekari sa decenijskim iskustvom u oblasti dijagnostičke i operativne ginekologije i akušerstva. Pomogli su da na svet dodje na hiljade zdravih beba.

BB Clinic sa poliklinikom opremljena je savremenom medicinskom dijagnostičkom opremom i omoguća vam komforne preglede u skladu sa savremenim dostignućima medicinske nauke. Pacijentima se pruža mogućnost dijagnostikovanja i lečenja menstrualnih problema i oboljenja ženskih polnih organa.

 

Posebna pažnja se poklanja prevenciji u ginekologiji pre svega kroz godišnje preglede sa akcentom na rano otkrivanje i prevenciju raka grlića materice. Takođe, u okviru ginekoloških usluga, obavljamo prekoncepciono savetovanje kao i pripreme za trudnoću. Sa druge strane, pružamo vam i mogućnost savetovanja u vezi sa planiranjem porodice i problemom bracnog infertiliteta. 

 


 

Reproduktivno zdravlje žene

 

Reproduktivno zdravlje žene odnosi se na celokupno stanje i funkciju ženskog reproduktivnog sistema, koji uključuje funkciju jajnika, zdravlje materice i vagine, ali i dojki. Redovni ginekološki pregledi važni su za ukupno zdravlje žene. Mi promovišemo brigu o vašem reproduktivnom zdravlju, radimo na tome da probleme prepoznamo pre nego što nastanu ali isto tako planiramo u napred i želimo da očuvate i unapredite svoje reproduktivno zdravlje kako biste sutra bili srećni roditelji.

3D prikaz zenskog reproduktivnog sistema.

Klinika za ginekologiju - usluge

 

Ginekološke usluge koje možete očekivati u našoj klinici su:

 

 • Praćenje ciklusa: Ginekolozi prate mesečni ciklus žene i čitav reproduktivni sistem kako bi ustanovili trenutno zdravstveno stanje i blagovremeno otkrili eventualne promene i probleme.
 • Prenatalnu i postnatalnu negu: Ginekolozi ultrazvučnim pregledima, prenatalnim testovima i drugim medicinskim metodama prate i kontrolišu period začeća, trudnoće i postporođajni period.
 • Kontrolu i lečenje ginekoloških problema: Ginekolozi dijagnostikuju i leče bolesti koje imaju blaži ili jači uticaj na celokupno reproduktivno zdravlje žene.
 • Planiranje začeća i osnivanje porodice: Ginekološki tim na raspolaganju vam je za punu podršku tokom planiranja porodice.
 • Prevencija i lečenje težih bolesti reproduktivnih organa: Ginekolozi ukazuju na važnost preventivnih pregleda, obavljaju sve dijagnostičke procedure zarad prevencije karcinoma i drugih težih oboljenja, prate i leče teža stanja uključujući karcinom dojke, jajnika, materice i vulve.
 • Pomoć tokom menopauze: Ginekolozi brinu o zdravlju žena u periodu menopauze i pomažu im da što lagodnije podnesu simptome menopauze.

 

Ginekološki pregled

 

Kompletan ginekološki pregled obuhvata uzimanje anamneze, manuelni pregled, kolposkopiju, PAPA test i vaginalni bris, kao i ultrazvučni pregled materice i jajnika. U sklopu pregleda ginekolog je tu da odgovori na sva pitanja i razreši sve nedoumice pacijentkinja u vezi sa njenim reproduktivnim zdravljem.


Redovan ginekološki pregled svaka zena treba da obavi barem jednom godišnje i to treba da bude zdravstvena navika od prvog ciklusa do kraja zivota.


Od izuzetnog je značaja da se žena javi na ginekološki pregled ukoliko oseti bolove u karlici, primeti neuobičajena krvarenja (posebno nakon polnog odnosa), usled kašnjenja ciklusa, usled pojačanog sekreta, usled sumnje na trudnoću i usled nemogućnosti začeća prirodnim putem.

U BB Clinici možete obaviti ginekološki ultrazvuk, kolposkopiju, Papa test kao i kompletne bakteriološke i mikološke analize.

 

Kad je vreme za prvi ginekološki pregled?

 

Prvi ginekološki pregled najčešće se obavlja nakon početka polne aktivnosti. Obično je to oko 16. godine života žene, a po potrebi i ranije. Na prvom ginekološkom pregledu, kao i svim narednim, od ginekologa možete dobiti savete kako da se zaštitite od seksualno-prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, kako da vodite računa o svom intimnom zdravlju, rešite probleme bolnih menstruacija, kao i sve pojedinosti u vezi sa planiranjem porodice.

 

Ginekološke intervencije

 

U okviru BB Clinice, možete uraditi sledeće ginekološke intervencije:

 

 • eksplorativna kiretaža,
 • uklanjanje polipa na grliću materice,
 • uklanjanje endometrijalnih polipa,
 • biopsija grlića materice,
 • incizija Bartolinijeve žlezde,
 • marsupijalizacija,
 • uklanjanje kondiloma,
 • Loop ekscizija,
 • histeroskopska dijagnostika i terapijske procedure (polipectomija, biopsija endometrijuma i bakteriološka i HP analiza, analiza na NK ćelije, resekcija septuma, scratching...)

 

Pregled dojke

 

Preventivni pregled dojki bi trebalo da bude navika svake žene, mada smo često svedoci da to i nije slučaj. Klinički pregled dojki često se obavlja kao deo ginekološkog pregleda. To je važan korak u praćenju zdravlja dojki i može pomoći u ranom otkrivanju problema. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti na svojim dojkama, popričajte o tome sa vašim ginekologom. On vam može lako ukloniti sumnju ili vas uputiti na dalje dijagnostičke testove i stručnjake u oblasti mamografije. 

 

Planiranje porodice

 

Planiranje porodice pomaže parovima da se pripreme za roditeljstvo i ostvare svoje ciljeve u skladu sa potrebama i trenutnom životnom situacijom. Obuhvata savetovanje sa stručnjakom kako bi se pažljivim odabirom kontracepcije izbegla neželjena trudnoća, ali i planiranje trudnoće sa onim parovima koji su se odlučili na taj korak. Ginekolog je tu da buduće roditelje vodi na putu od planiranja začeća, kroz samu trudnoću, pa sve do veličanstvenog čina rađanja.

 

Ginekološki problemi

 

Ginekologija obuhvata dijagnostikovanje i lečenje različitih problema u funkcionisanju reproduktivnog sistema. U najčešće ginekološke probleme ubrajaju se menstrualne poteškoće (neredovne menstruacije, preobilno ili bolno krvarenje, amenoreja ili neredovni ciklus), sindrom policističnih jajnika, bakterijske i gljivične infekcije vagine, endometrioza, fibroidi, neplodnost i dr.

 

Rano otkrivanje raka

 

Rak grlića materice je najčešći oblik kancera kod žena. Kancer koji zahvata reproduktivne organe počinje da narušava kvalitet života žene tek kada uđe u poodmaklu fazu kad su mogućnosti lečenja ograničene. U razvijenim zemljama Evrope njegova učestalost drastično je smanjena redovnim ginekološkim pregledima, prvenstveno PAPA testom i kolposkopijom.


Zato su redovni ginekološki pregledi bitni upravo za otkrivanju prvih znakova karcinoma materice, grlića materice i jajnika.

Ginekološki pregledi

Ginekološki pregledi

Ginekološki pregledi su redovni medicinski postupci od izuzetne važnosti koji se sprovode radi provere zdravlja ženskog reproduktivnog sistema, uključujući pregled spoljnih i unutrašnjih genitalnih organa, dojki, cerviksa i uterusa. Pregledi se obavljaju radi dijagnostikovanja bolesti, infekcija ili promena, a samim tim i omogućila briga o reproduktivnom zdravlju žene. U BB Clinici obavljaju se sledeći ginekološki pregledi: ginekološki ultrazvuk, kolposkopija, Papa test, kontracepcija, bakteriološke i mikološke analize

Opširnije
Vođenje trudnoće

Vođenje trudnoće

Usluga vođenja trudnoće (Obstreticija) u bolnici BB C je sveobuhvatan program koji pruža visokokvalitetnu negu i podršku trudnicama tokom celog trajanja trudnoće. Tim stručnih lekara, uključujući ginekologe, akušere, pedijatre, psihologa i druge specijaliste, radi zajedno kako bi osigurao zdravlje majke i bebe tokom ovog posebnog perioda. Postupak vođenja trudnoće obično počinje prvim prenatalnim pregledom, koji se obavlja u ranim fazama trudnoće. Tokom ovog pregleda, lekar će obaviti opšti pregled, merenje krvnog pritiska, procenu težine i merenje rasta stomaka. Takođe će se uzeti uzorci krvi i urina radi laboratorijskih analiza. Ovo je prilika da se trudnica upozna sa svojim lekarom, postavi pitanja i razgovara o bilo kakvim specifičnim potrebama ili brigama. Nakon prvog pregleda, trudnica će imati redovne prenatalne kontrole tokom celog trajanja trudnoće. Ove kontrole obično uključuju praćenje bebinog srčanog ritma, laboratorijske analize i druge relevantne pretrage. Lekar će pratiti razvoj bebe, identifikovati bilo kakve potencijalne probleme ili komplikacije i preduzeti odgovarajuće mere zaštite.U slučaju da se pojave specifični zdravstveni problemi ili komplikacije, tim lekara će pružiti dodatnu podršku i specijalizovanu negu. To može uključivati konsultacije sa specijalistima iz različitih oblasti medicine, ultrazvučne preglede, genetska testiranja i druge dijagnostičke procedure: praćenje trudnoće, Dabl test, Tripl test, ekspertski UZ pregled, neinvazivna prenatalna genetska dijagnostika, amniocenteza, biopsija horiona (CVS), CTG

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

Moderna medicina je nazamisliva bez primene takozvanih imidžing metoda. U ginekologiji i obstetriciji svakako je nezaobilazna ultrazvučna dijagnostika kao deo neinvazivnih medicinskih testova, koja pruža značajne informacije na brz i bezbedan način u realnom vremenu. Ova vrsta snimanja je bezbedna za pacijenta i ne zrači. Kada se govori o ginekologiji, ultrazvuk je metoda izbora za vizualizaciju unutrašnjih genitalnih organa i može da otkrije brojne procese u maloj karlici. U obstetriciji ultrazvuk omogućava sagledavanje ploda, njegovog rasta i razvoja, dakle nezaobilazna je metoda u monitoringu trudnice i njene bebe. Obavljamo ultrazvučne usluge 2D, 3D, 4D i Color Doppler dijagnostike.

Dečija i adolescentna ginekologija

Dečija i adolescentna ginekologija

Adolescentna ginekologija se bavi specifičnim zdravstvenim potrebama i pitanjima vezanim za reproduktivno zdravlje kod adolescenata. Ginekološke metode kod adolescenata podrazumevaju podršku mladim ženama tokom perioda puberteta, menstrualnih ciklusa, seksualnog sazrevanja i drugih povezanih pitanja.U adolescenciji, ginekološki pregledi su važni zbog praćenja reproduktivnog zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja mogućih problema. Ginekološki pregledi kod adolecenata vrše se uz poseban pristup uzrastu i potrebama. Pregledi preporučeni za adolescentski uzrast: fizički pregled spoljašnjih genitalija, vaginalni pregled, PAPA test, ultrazvučni pregled i drugo.U adolescentskoj ginekologiji, tim lekara obično uključuje ginekologe koji su specijalizovani za rad sa adolescentima, kao i pedijatre koji imaju ekspertizu u oblasti reproduktivnog zdravlja kod mladih žena. Pored toga, mogu biti uključeni i drugi stručnjaci, kao što su psiholozi, seksualni terapeuti i nutricionisti, kako bi se pružila sveobuhvatna nega i podrška uz poseban akcenat na diskreciji i lagodnosti mlade pacijentkinje.

Ginekološka endokrinologija

Ginekološka endokrinologija

Potpuno razumevanje funkcionisanja reproduktivne funkcije žene je nemoguće bez poznavanja oblasti ginekološke endokrinologije. Kroz život žene hormoni diktiraju funkcionisanje jajnika i materice u zavisnosti od životne dobi u kojoj se žena nalazi. Endokrinolog ima veoma značajnu ulogu u ispitivanju i lečenju velikog broja ginekoloških, ali i obstetričkih problema. Hormonski balans od izuzetne je važnosti za naše zdravlje, a u reproduktivnom periodu žene posebno značajan za začeće.

Intervencije

Intervencije

Zdravstvena zaštita žene zahteva kompetentnu i bezbednu evaluaciju, dijagnozu i tretman različitih ginekoloških stanja u kojoj manje hirurške intervencije zauzimaju izuzetno značajno mesto. Intervencije u oblasti ginekologije podrazumevaju širok dijapazon različitih procedura koje imaju za cilj da omoguće postavljanje dijagnoze nekog oboljenja, ali ponekada imaju i terapijski efekat. Bez obzira o kakvoj vrsti intervencije se radi neophodno je pacijentu omogućiti vršenje iste u adekvatno opremljenom prostoru, sa kvalitetnom opremom i od strane visoko obučenog kadra. BB Clinic vam nudi sledeće intervencije: eksplorativna kiretaža, uklanjanje polipa na grliću materice, endometrijalni polipi, biopsija grlića materice, incizija Bartolinijeve žlezde, marsupijalizacija, uklanjanje kondiloma, Loop ekscizija, histeroskopska dijagnostika i terapijske procedure (polipectomija, biopsija endometrijuma i bakteriološka i HP analiza, analiza na NK ćelije, resekcija septuma, scratching...)

Laboratorijske usluge

Laboratorijske usluge

Laboratorijske analize su nezaobilazan deo svih medicinskih ispitivanja, a posebno su značajne u ginekologiji. One pomažu da se otkriju različita stanja, da se potvrdi dijagnoza, planira lečenje, prati njegov tok i proveri uspešnost tretmana. Laboratorijske analize se savetuju kao deo rutinskih provera zdravlja, a ponekada i ciljano u otkrivanju različitih bolesti ili poremećaja. Laboratorijskim ispitivanjima se mogu analizirati uzorci krvi, mokraće ili tkiva. Analiza se vrši na strogo definisan i određen način, a doktor može da vidi na osnovu rezultata da li su dobijene vrednosti u opsegu normalnih ili ukazuju na neko oboljenje. Da bi se bilo koje laboratorijsko ispitivanje uradilo na adekvatan način neophodno ga je uraditi u skladu sa preporukama koristeći isključivo savremene testove. U BB Clinic možete obaviti sledeća laboratorijska ispitivanja: KS, biohemijske, bakteriološke, endokrinološke, genetske i druge analize.