Vantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja je način da se prevaziđe problem začeća kada do njega ne dolazi na prirodan način. U strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima, van tela žene, vrši se spajanje reproduktivnih ćelija, jajnih ćelija i spermatozoida, a zatim se nastali embrioni implementiraju u matericu.

 

Vantelesna oplodnja postupak/procedura

 

Da biste uopšte započeli proces VTO, potrebno je najpre da odaberete kliniku i tim kojem verujete.

Postupak vantelesne oplodnje započinje razgovorom sa odabranim lekarom koji će vas voditi na putu do željene bebe. Bitno je da na samom početku sagledamo širu sliku i nađemo najbolji put do začeća, saslušamo vas i pružimo vam bezuslovnu podršku, kako biste se tokom procesa vantelesne oplodnje osećali sigurno i spokojno.

Slede standardni koraci čija je dinamika pažljivo pripremljena i prilagođena baš svakom paru:

 

1. Priprema:

 

Pre početka postupka VTO, bitno je imati sve potrebne anamnestičke podatke, vaše ukupno zdravstveno stanje, hormonski status, stanje ovarijalne rezerve, jajnika, jajovoda i materice, kao i sva ostala medicinska stanja koja bi mogla uticati na postupak VTO. Bitno je upoznati se i sa eventualnim prethodnim trudnoćama ili neuspelim pokušajima začeća, kako bismo sagledali sve aspekte.

 

2. Stimulacija jajnika:

 

U prirodnom ciklusu jajnik žene izbaci jednu jajnu ćeliju. U toku postupka vantelesne oplodnje najčešće ćemo se opredeliti za stimulisan ciklus, kako bismo dobili veći broj jajnih ćelija i samim tim povećali šansu za začeće.

 

3. Prikupljanje jajnih ćelija:

 

Kada lekar proceni da su folikuli na jajnicima optimalne veličine i u skladu sa pratećim analizama hormona, vrši se aspiracija jajnih ćelija. U totalnoj kratkotrajnoj anesteziji vrši se punkcija folikula u kojima se nalaze jajne ćelije koje se dalje pripremaju za oplodnju.

 

4. Priprema spermatozoida:

 

Po prikupljanju jajnih ćelija, potrebni su nam gameti muškog partnera - spermatozoidi, kako bismo izvršili oplodnju i dobili jedinstvenu kombinaciju gena.  Na dan aspiracije muški partner daje uzorak semena koji će se nakon obrade u laboratoriji koristiti za oplodnju jajnih ćelija.

 

5. Oplodnja: 

 

U embriološkoj laboratoriji, jajne ćelije se potom spajaju sa spermatozoidima. U zavisnosti od procene tima, za spajanje jajnih ćelija i spermatozoida koristimo dve metode: a) Klasičan IVF- kada dozvolimo jajnim ćelijama i spermatozoidima da se sami spoje,  ili b) ICSI metoda gde se jedan spermatozoid direktno ubrizgava u jajnu ćeliju.

 

6. Praćenje razvoja embriona:

 

Kada u jajnoj ćeliji dan nakom spajanja sa spermatozoidom vidimo dva pronukleusa, to je znak da je do oplodnje došlo i dalje pratimo nastale embrione. Pažljivim beleženjem svih bitnih karakteristika embriona, vršimo selekciju i biramo prave koje ćemo vratiti u telo buduće mame.

 

7. Prenos embriona:

 

U laboratorijskim uslovima embrioni se mogu negovati nekoliko dana nakon čega traže telo mame kako bi se dalje razvijali. Embriotransfer je postupak prenošenja embriona u telo žene. U dogovoru sa parom i u skladu sa preporukama struke biramo najbolje embrione koje ćemo preneti u telo žene.

 

8. Očekivanje rezultata:

 

10 do 12 dana nakon embriotransfera test Beta HCG pokazaće uspešnost postupka.

 

 

 

Prijava za vantelesnu oplodnju

 

Vantelesna oplodnja o trošku države je moguća za većinu parova, potrebno je samo da ispunite određene uslove. Da biste se prijavili za postupak vantelesne oplodnje, najpre treba da se obratite izabranom lekaru - ginekologu u vašem Domu zdravlja. Dobićete spisak analiza koje je potrebno uraditi i dostaviti lekaru kako bi vam izdao uput za komisiju. Potom treba da pozovete centar u kome se radi komisija za opštinu kojoj pripadate (brojeve telefona možete pronaći na sajtu RFZO).

Centar će vam zakazati termin za dolazak na komisiju za BMPO i dati vam upustvo šta treba od dokumentacije da ponesete sa sobom. Na komisiji birate centar u kome želite da radite postupak sa spiska ponuđenih centara.

Kada prođete komisiju, na kućnu adresu biće vam dostavljeno rešenje sa datumom zakazane konsultacije u odabranom centru. Nadalje se sa klinikom u kojoj ste izabrali da radite postupak dogovarate oko svih detalja.

Važno je da znate da B.B. Clinic ima potpisan ugovor sa RFZO, tako da postupak VTO u našoj klinici možete uraditi uz zdravstveno osiguranje, o trošku države. Pozovete nas i naše osoblje će vas uputiti u dalje korake na putu ka ostvarenju vašeg cilja za proširenje porodice.

 

 

Vaš VTO tim B.B. Clinic Valjevo

Dr Branko Budimirović - Subspecijalista za fertilitet i sterilitet
Dr Branko Budimirović
Subspecijalista za fertilitet i sterilitet

 

 

 

Mirka Đorđević - Senior klinički embriolog Jasna Glišić - Senior klinički embriolog
Mirka Đorđević
Senior klinički embriolog
Jasna Glišić
Senior klinički embriolog
Dr Davor Živković - Specijalista ginekologije i akušerstva Dr Rajko Nikolić - Subspecijalista za fertilitet i sterilitet
Dr Davor Živković
Specijalista ginekologije i akušerstva
Dr Rajko Nikolić
Subspecijalista za fertilitet i sterilitet

 

 

 

Mirjana Jovanović - Strukovna medicinska sestra Biljana Ilić - Medicinska sestra Ivana Negić Medicinska sestra
Mirjana Jovanović
Strukovna medicinska sestra

Biljana Ilić
Medicinska sestra

Ivana Negić
Medicinska sestra


VTO tim u B.B. Clinici čine specijalisti različitih oblasti koji zajedno radi više od deset godina i pomogli su da na svet dođe preko 600 beba.

 

Na čelu našeg tima je  DOKTOR BRANKO BUDIMIROVIĆ, subspecijalista za infertilitet i sterilitet, sa višedecenijskim iskustvom u operativnoj ginekologiji i akušerstvu, kao i IVF-u.

Uz njega je tim ginekologa i lekara specijalista razlicitih oblasti.

U embriološkoj laboratoriji B.B. Clinike rade dva senior klinička embriologa sa sertifikatom Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju MIRKA ĐORĐEVIĆ i JASNA GLIŠIĆ.

Tim medicinskih sestara sa dugogodišnjim iskustvom u IVF-u koji dobro poznaje vaše potrebe i strahove, kao  i psiholog, tu su za kompletnu negu i predanu podršku tokom procesa VTO.

 

 

 

Analize za vantelesnu oplodnju

 

Analize koje su neophodne za sam postupak VTO mogu da variraju u zavisnosti od zdravstvenog stanja oba partnera. Za početak potrebno je uraditi osnovne analize, to su ujedno i analize koje ćete morati da pripremite za komisiju za BMPO ukoliko želite da postupak radite o trošku države. Određene analize imaju posebnu važnost (obratite pažnju na naznaku u zagradi)

 

Žene

 

  • Mikrobiološka ispitivanja - (svi urađeni brisevi važe 6 meseci):

            - cervikalni bris na bakterije

            - vaginalni bris na bakterije

            - bris na hlamidiju

            - bris na bakterijsku vaginozu

 

  • Hbs Ag, HCV, HIV VDRL - serologija (važi godinu dana)
  • Toksoplazma gondi, Rubella serologija (važi godinu dana)
  • Skrining grlića - bris na Papanikolau, kolposkopija (važi godinu dana)
  • Ultrazvučni pregled vaginalnom sondom (važi 6 meseci)
  • Hormonsko ispitivanje od 2 do 4 dana od početka menstrualnog krvarenja (FSH, LH, E2, Pg, T, Prolaktin, antimilerijan hormon – AMH), TSH, T3, T4 (važi 6 meseci)
  • Histeroskopija, HSG, ineseminacija (nije obavezno, ali je poželjno imati)

 

Muškarci

 

  • Mikrobiološka ispitivanja (svi brisevi važe 6 meseci):

            - bris na bakterije
            - bris na hlamidiju
  

  • Hbs Ag, HCV, HIV VDRL - serologija (važi godinu dana)
  • Spermogram i spermokultura (važe 3 meseca)

 

Vantelesna oplodnja - iskustva

 

Najveća nagrada za naš rad su rođene bebe. Radujemo se svakoj pozitivnoj beti, svakoj bebi, svakom komentaru, slici koju nam pošaljete. Iskustva naših parova su naša najbolja preporuka. Hvala vam što ih delite sa nama na društvenim mrežama, u novogodišnjim čestitkama i razglednicama iz celog sveta. Hvala vam, jer na taj način stimulišete i druge saznanjem da se borba za potomstvo, ma koliko teška ili duga bila, isplati. A mi smo tu da vam pomognemo na tom putu.

Naime, VTO tim zajedno radi u proverenom sastavu više od 11 godina. U novoizgrađenom prostoru uspešno nastavlja da pomera granice u lečenju infertiliteta i borbi za porodicu. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu našeg tima na čelu sa dr Brankom Budimirovićem, nastojimo da vas, uz pomoć najsavremenijih metoda povedemo ka potomstvu. Iza nas stoji 600 rođenih beba, među kojima su i bebe nastale kod parova koji su izgubili svaku nadu. Ovaj tim proslavio je ime grada Valjeva daleko izvan njegovih granica i granica naše zemlje i bebe je poslao iz Valjeva u Australiju, Ameriku, širom Evrope.

Prva konsultacija sa parom

Prva konsultacija sa parom


Sve počinje razgovorom!

Prvi kontakt sa pacijentom se ostvaruje kroz konsultaciju na kojoj se uvidom u anamnestičke podatke i dijagnostičku dokumentaciju pravi strategija za dalji pristup lečenja neplodnosti. Sa posebnim pristupom svakom paru, tim lekara nastoji da već pri prvoj konsultaciji ostvari povezanost sa parom, svojom stručnošću stvori osećaj sigurnosti i empatije kojima će se osigurati dalja saradnja u postupku ostarivanja želje za roditeljstvom.

Opširnije
Ispitivanje infertiliteta

Ispitivanje infertiliteta

Kada govorimo o problem začeća kod jednog para uvek govorimo o bračnom infertilitetu i situaciju doživljamo kao zajednički problem kome treba naći rešenje. Statistika kaže da muškarac I žena jednakim procentom sudeluju u bračnom infertilitetu a  jedan deo prepisuje se idiopatskom odnosno nerazjašnjenom infertilitetu.


Uzroci neplodnosti su razni, indukovani kako nasleđenim potencijalom tako I uslovima života I načinom kojim živimo. Dijagnostika neplodnosti zato je opsežna I usmerena na oba partnera.

Opširnije
Infertilitet kod žena

Infertilitet kod žena

Moderan način života doneo je I trend da se za roditeljstvo odlučujemo sve kasnije. Priroda je sa druge strane ženama ipak postavila neke granice u godinama kada se trudnoća ostvaruje lakše I kada je veća verovatnoća da ćete postati roditelji.


Svaka devojčica na ulasku u pubertet ima pul od oko 400.000 jajnih ćelija koje ce potrošiti do menopauze kroz 350-400 ovulacija trocesi u svakom ciklusu oko 1000 jajnih ćelija. Do 35 godine života ste po statistici na maximum svog potencijala dok vam nakon tih godina šansa za začećem drastično opada jer se smanjuje broj jajnih ćelija ali I njihov kvalitet.

Opširnije
Infertilitet kod muškaraca

Infertilitet kod muškaraca

Iako za razliku od žena, muškarci tokom celog života produkuju spermatozoide, kvalitet I broj može opadati sa godinama. Takođe, godine donose I genetsko opterećenje pa I rizik od spontanih pobačaja I hromozomskih aberacija rastu sa godinama oca.


Obično kada trudnoća ne nastaje I partnerka se obrati za savet ginekologu, ginekolog će savetovati da muški partner uradi jednostavnu analizu – spermogram koja će nam dati osnovni uvid u reproduktivni potencijal. Spermogram je nalaz koji ce vam pokazati broj spermatozoida u ejakulatu kao I podatak o njihovoj pokretljivosti I na osnovu referentnih vrednosti možemo imati uvid da li tu imamo problem.

Opširnije
Tretman infertiliteta

Tretman infertiliteta

Kada nakon detaljnog razgovora sa specijalistom za infertilitet I sterilitet I ispitivanja prohodnosti jajovoda I anatomije materice.

 

Hormonskih analaiza
Analize ovarijalne reserve – AMH
Urađenog spermograma
Analize na viruse I bakterije


Napravimo anamnestički profil para, možemo predložiti korake za dalji tretman.

Opširnije
Onkofertilitet

Onkofertilitet

Oko 8% populacije pre navršene 40 godine života oboli od nekog onkološkog stanja, bilo da su ona vezana za reproduktivne organe ili neki drugi sistem. Kao deo onkološke terapije obično se uključuje hemio I radiološka terapija koja znatno utiče na izuzetno osetljive reproduktivne ćelije – spermatozoide I jajne ćelije.


Sve češće imamo potrebu da pre takvog tretmana koji je neohodan da biste sačuvali život razmislimo I o posledicama koje na neki način možemo sprečiti kada je vaše reproduktivno zdravlje u pitanju.

Opširnije
Dijagnostika jajovoda - HyCoSy

Dijagnostika jajovoda - HyCoSy

Dijagnostika jajovoda-HyCoSy (Hysterosalpingo Contrast Sonography) je metoda kojom se procenjuje nivo prohodnosti jajovoda kod žena. Ovaj postupak podrazumeva ultrazvučni pregled i upotrebu kontrastnog sredstva koje se ubrizgava kroz cerviks. Kontrastno sredstvo koje se ubrizgava u matericu, prati se tokom svog putovanja kroz jajovode ultrazvučnom sondom, čime se jasno može ustanoviti prohodnost jajovoda. Metoda HyCoSy je važna metoda za procenu plodnosti žena koje imaju poteškoće pri začeću, kao i deo pretraga koje se obavljaju pre postupka vantelesne oplodnje.

Opširnije
Klasični IVF, ICSI, Embriotransfer, Krioprezervacija

Klasični IVF, ICSI, Embriotransfer, Krioprezervacija

Biomedicinski potpomognuta oplodnja (BMPO), poznata kao i asistirana reproduktivna tehnologija (ART), je skup metoda koji nam pomažu da prevaziđemo problem začeća. Nakon pripreme žene I sakupljanja jajnih ćelija aspiracijom folikula u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima vrši se njihovo spajanje sa obrađenim spermatozoidima njenog partnera.

Kako nastaju embrioni u postupku vantelesne oplodnje?

Invitro fertilizacija ili oplodnja u univerzalan je naziv za spajanje jajnih ćelija I spermatozoida laboratorijskim uslovima.

Opširnije
Program donacije jajnih ćelija I spermatozoida

Program donacije jajnih ćelija I spermatozoida

Krajem 2022. Godine Republički fond za zdravstveno osiguranje počeo je da finansira I postupke vantelesne oplodnje sa darovanim ćelijama.


Ovaj program omogućio je parovima kada je žena iscrpele svoje ovarijalne rezerve do 45 godine života ili muškarac ima dijagnozu azoospermije da uvozom reproduktivnih ćelija ostvare želju za potomstvom. Takođe, omogućio je I singl ženama da se bez partnera ostvare kao majke.

Opširnije
Davanje terapije u postupku VTO

Davanje terapije u postupku VTO

Kada započnemo stimulaciju jajnika za postupak vantelesne oplodnje do aspiracije jajnih ćelija u proseku prođe između 12 I 14 dana. U tom periodu primaćete hormonsku stimulaciju kako bismo stimulisali rast folikula.


Za stimulaciju jajnika koriste se različiti protokoli koji su prilagođeni svakom pacijentu. Vaš lekar izabraće onaj koji će kod vas dati maksimalne rezultate sa minimalnom dozom primenjenih lekova. Uzeće se u obzir stanje vaše ovarijalne reserve, mereni broj antrlnih foli, rizik od hiperstimulacije, indeks telesne mase, kao I analiza predhodnih ciklusa.

Opširnije